Waar

De Meestoof “De Nyverheid” te Kapelle  is een rijksmonument en heeft de afgelopen jaren een ware metamorfose ondergaan.

De meestoof is gebouwd in 1871 door Ineke’s overgrootvader met als doel: het drogen van meekrapwortels; in die tijd een belangrijke industrie. De wortels van de 3 jarige meekrapplant geven een rode kleurstof en werd gebruikt voor het kleuren van textiel en leer. Dit heeft slechts een aantal jaren geduurd en vervolgens  is de stoof gebruikt als opslag voor steenkolen. De langste periode gedurende de jaren 1920 tot 1990, is de stoof gebruikt als fruitopslag en – verwerkingsruimte. In het voorgedeelte, de droogtoren, is in 1964 een koelcel gebouwd, die tot ongeveer 1998 in gebruik is geweest.

Het opvallende van deze meestoof is aan de voorzijde het siermetselwerk in neo-rondboogstijl, waardoor het in 1966 als Rijksmonument is opgenomen op de monumentenlijst. De  zijbeuken werden gebruikt als woonhuisjes,  vroeger aan de zuidzijde voor  de stoker met zijn familie en aan de noordzijde voor de machinist. Gedurende de eerste helft van de 19e eeuw en tijdens de oorlog, hebben er naar het schijnt diverse families gewoond.   De laatste decennia was de meestoof met name in gebruik voor opslag van machines en oude werktuigen. 

Mede dankzij steun van de Provincie Zeeland is de transformatie van de meestoof in Kapelle een geslaagd  project. Het voorgedeelte “ de warme stoof” biedt een unieke ruimte voor kantoor en waar ook het kantoor van De Nyverheid is gevestigd. Het gedeelte aan de achterzijde is woongedeelte. De oorspronkelijk functie van het gebouw,  bedrijvigheid en wonen,  is door Ineke Nijssen sinds 2015 behouden. Het gebouw doet hierbij zijn naam “De Nyverheid “ weer eer aan.